A merevedési zavar okai

Az előző cikkben megismerhetted, hogy a merevedési zavar előfordulása jóval gyakoribb, mint azt korábban felvázolták. Ez az erőteljes növekvő trend nagymértékben köszönhető a felgyorsult életvitelnek, technikai fejlődésnek, megváltozott életmódbeli és étkezési szokásoknak. Ha bekukkantunk egy picit a “motorháztető” alá a részletekért, jobban fogod látni a főbb irányvonalakat.

A merevedési zavar lelki okai

Egyeseknek acélsodronyból vannak az idegei és szervezetük a nagyobb pszichés nyomást is jól bírja, míg mások a legkisebb terhelésre is összeroppannak. A lelki okok és a stressz, gyűjtőfogalom és ennek a láthatatlan szörnyetegnek ezer arca van. Íme néhány a teljesség igénye nélkül:

 • Anyagi bizonytalanság okozta szorongás

 • Állandó munkahelyi stressz, túlórák miatti teljes kimerülés

 • Teljesítménykényszer, maximalizmus

 • Önértékelési zavarok, negatív önkép, önbizalomhiány, kisebbrendűségi érzés (pl: nem vagyok elég jóképű, izmos, okos, értékes stb.)

 • Párkapcsolati nehézségek ill. a szexuális együttlét során fellépő szorongás (ennek okát az érintettek valószínűleg meg tudják nevezni)

 • Családdal, egészséggel kapcsolatos vagy egyéb okok miatt fennálló félelem

 • Depresszió stb…

Az igazi nehézséget az jelenti, hogy ha a stressz nem csak néha-néha üti fel a fejét, hanem állandósul az életedben. Az egészséges erekció mechanizmusa egy komplex, összetett folyamat eredménye, amit egy pszichés nyomás több helyen is megakaszthat.

 • Az állandó stressz növeli a stresszhormonok, többek között a kortizol szintet, aminek egyenes következménye, hogy a tesztoszteron szinted csökkenni fog.

 • Ha ez nem lenne elég, az érzékenyebb személyeknél a stressz gyulladást generálhat a szervezetben, ami egy újabb pofont adhat az érrendszerednek.

 • Szexuális izgalom hatására a pénisz barlangos testeinek simaizomzata ellazul és a beáramló vérmennyiség által létrejöhet az erekció. A kulcsszó jelen esetben az ellazul! Aki szorong, feszült, ideges, depressziós, ott a szervezet vészhelyzet üzemmódba kapcsol. Ez az úgynevezett Üss vagy fuss reakció, ami nem kedvez a szexuális életednek.  Tehát nincs lazulás, a péniszedben szépen összeszűkülnek az erek, lecsökken a véráramlás ezen a területen, mivel veszély esetén ez a legutolsó funkció, amire szükséged lehet.

Azok, akik a tizen-, huszonéves korosztályt képviselik, ott elsősorban a lelki okok területét kell alaposabban megvizsgálni, bár, ahogy a cikk későbbi részéből kiderül, sajnos itt is változnak az idők…

A merevedési probléma szervi okai

Harminc éves kor felett, szép lassan a szervi okok felé billen a mérleg nyelve és az okokat első sorban ezen a területen kell keresni. Mivel a stressz minden egészségügyi problémát tovább ronthat vagy sok esetben kiválthat, ezért ennek kordában tartása állandó feladatot kell jelentsen fiatalnak, idősnek egyaránt.

Életkor

Természetes folyamat, hogy az idősebb férfiak teljesítőképessége az életkorral fokozatosan csökken. Nagyjából 20 éves kor az, amikor a szexuális teljesítőképességed a csúcson van. A Harmincas – negyvenes életszakasz környékén, a legtöbben már érzik a változást. Hogy kinél mikor és milyen ütemben zajlik ez a folyamat, az nagyon sok összetevőtől függ. Három dolgot érdemes szem előtt tartani:

 • Nem várhatod el, hogy érettebb férfiként ugyanúgy topon legyél, mint 18 éves korodban.

 • Igyekezz úgy alakítani az életviteledet ( táplálkozás, mozgás, stresszkezelés…), hogy minél tovább megőrizd a szexuális egészségedet.

 • Azokat a férfiakat tekintsd követendő példának, akik még 80 évesen is aktív szexuális életet élnek. Ha nekik sikerült, Te miért ne próbálnád meg? Igyekezz felzárkózni hozzájuk. 😉 Ne a negatív példákra fókuszálj, mert az csak lehúz és tétlenségre ösztönöz.

Alacsony tesztoszteron szint

A csökkent szexuális vágy és gyenge erekció hátterében, alacsony tesztoszteron szint is állhat. Ma már nem lehet kifogás, hogy …

De hiszen még 30 sem vagyok!

Manapság nem kell aggastyánnak lenni ahhoz, hogy a tesztoszteron szinted kifeküdjön. Egy régóta fennálló erekciós probléma, gyenge szexuális vágy esetén, jó ha tisztában vagy a tesztoszteron értékeddel.

Káros szenvedélyek

A dohányzás és az erekciós zavarok összefüggéseit számos tanulmány taglalja. A cigarettás dobozok egyes példányain is ott virít nagybetűkkel a figyelmeztetés. Aki elkötelezte magát a pöfékelés mellett, az tudja mit vállal. Ettől függetlenül, pár részletet nagyítsunk ki, hátha jobb belátásra sarkallja az érintetteket:

 • A dohányfüstben levő vegyszerek, mérgező anyagok és az általuk felszaporodó szabadgyökök károsítják az érfalakat és csökkentik a nitrogén-monoxid mennyiségét.

 • A cigaretta élvezete növeli az inzulin szintet és az éhgyomri vércukor értéket. Tehát megvan a kezdeti bátorítás ahhoz, hogy a szervezeted meginduljon egy inzulinrezisztencia felé, ami többek között az érfalakat, a NO termelést, és nem utolsó sorban az idegeket veszi majd célba.

 • A dohányzás növeli a szabad zsírsav, triglicerid, LDL (rossz) koleszterin szintet, míg a HDL (jó) koleszterin értéke csökken. Ezek az apróságok elősegíthetik az érelmeszesedés kialakulását.

 • Sokan mondják, hogy a cigarettázás megnyugtatja őket, mégis az egyik tanulmányban magasabb kortizol szintet mértek a dohányzó személyeknél, a nem dohányzókhoz képest.

Egy élvezeti cikk, amely ilyen sokrétűen nyírja az érrendszeredet, az egyik legjobb útitárs lehet, ha hosszútávon a merevedési zavar megalapozása a cél. Biztos vannak nagy öregek, akik 80 – 90 éves korukban is pöfékelnek és köszönik szépen, jó szexuális életet élnek. De! Biztos vagy abban, hogy Te is ezen szerencsések közzé tartozol?

Folytatjuk…

Ha a szex fontos része az életednek és szeretnéd kihozni magadból a maximumot, regisztrálj most weboldalunkra, ahol folyamatosan bővülő tartalom (több, mint 100 cikk) segít a céljaid elérésében!

2019-05-17T09:28:48+00:00 Szabadon elérhető|
error: