Aszpirin, mint a szexuális élet megmentője?

Az aszpirin az egyik legismertebb fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszer, amelyet szív és érrendszeri problémák megelőzésére is előszeretettel ajánlanak. Egy török tanulmány szerint1, kis dózisú alkalmazása a merevedési zavarok kezelésében is hatékony segítséget nyújthat. Lássuk a részleteket…

Az isztambuli Medipol Egyetem által készített vizsgálatban az orvosok alacsony dózisú aszpirin hatását vizsgálták keringés eredetű merevedési zavar kezelésében.

184 erektilis diszfunkcióval diagnosztizált férfinak (átlagéletkor 48 év) adtak napi 100 mg/nap mennyiségű aszpirint ill. placebót 6 héten keresztül. Az állapot változását kérdőívek segítségével értékelték. Az eredmények azt mutatták, hogy az aszpirin használata mellett 32%-ról, 78 százalékra nőtt azon férfiak aránya, akik kellő mértékű erekciót értek el ahhoz, hogy a szexuális együttlét sikeres legyen. A placebo csoportban ezzel szemben jóval szerényebb javulást mértek.

Ez az International Urology and Nephrology által közzétett tanulmány azt mutatja, hogy az aszpirin egy hatékony kezelési módszer lehet érrendszer eredetű merevedési zavar kezelésében különösen akkor, ha ehhez magas MPV érték is társul.

Az aszpirin és erekciós képesség összefüggéseit több tanulmány is vizsgálta, így hiba lenne leragadni egyetlen eredménynél.

Az összkép biztató, de nem árt az óvatosság

  • A fenti vizsgálatot is jegyző szerzőpáros, egy 2019-es tanulmányban2 ismét ezt a kérdéskört feszegette 336 páciens bevonásával. Jelen esetben önmagában ill. potencianövelő gyógyszerrel kombinálva tesztelték az elméletet. Az aszpirin most is bizonyítani tudott.

  • Fiatal és idős patkányoknál a hosszútávú (1 hónap) aszpirin adagolás nem volt hatással az erekciós funkciókra sem pozitív, sem negatív értelemben3. Megjegyzés: Egy patkány átlagos élettartama 2 – 3 év, ehhez érdemes viszonyítani az 1 hónapot.

  • 2016 – os vizsgálatban nem találtak összefüggést a nem szteroid gyulladáscsökkentők és a merevedési zavar között4.

Mint látható, semleges vagy pozitív irányba billen a mérleg nyelve, ugyanakkor egy összegző tanulmány azért jelzi5, hogy a nem szteroid gyulladáscsökkentők valamint az erekciós képesség kapcsolata továbbra is ellentmondásos.

Hogyan hat?

Ha optimistán tekintesz erre a lehetőségre, akkor egyből adódik a kérdés, hogyan hat az aszpirin az erekcióra? Az aszpirin hatóanyaga gyulladáscsökkentő, vérlemezke összacsapzódását gátló hatással rendelkezik, ezáltal egyeseknél javíthatja a pénisz keringését és az erekciós funkciókat.

Még ne kezdj lázasan keresgélni!

Sok ember házipatikájában ott lapulhat az aszpirin, ettől függetlenül nem lehet ész nélkül nekilendülni ennek a történetnek. Alkalmazása előtt konzultálj az orvosoddal ill. ajánlom elolvasásra a tények-tévhitek oldalon található cikkeket itt és itt, amelyek az árnyoldalát is megmutatják ennek a vény nélküli gyógyszernek, amelyek közül a gyomorvérzés lehet az egyik.

Végszó

A gyógyszerek alkalmazásánál mindig ott lebeg a mellékhatások megjelenésének kockázata. Jelen esetben talán sejthető, hogy az erekciós képesség növelésének nem ez lesz a legszerencsésebb módja.

1.  Bayraktar Z, Albayrak S. Antiplatelet (aspirin) therapy as a new option in the treatment of vasculogenic erectile dysfunction: a prospective randomized double-blind placebo-controlled study. Int Urol Nephrol. 2018 Mar;50(3):411-418

2.  Bayraktar Z, Albayrak S. Efficacy and safety of combination of tadalafil and aspirin versus tadalafil or aspirin alone in patients with vascular erectile dysfunction: a comparative randomized prospective study. Int Urol Nephrol. 2019 Sep;51(9):1491-1499

3.  Li, Tao; Wu, Changjing; Fu, Fudong; Xiong, Wenfeng; Qin, Feng; Yuan, Jiuhong. Long-Term Aspirin Administration Has No Effect on Erectile Function: Evidence from Adult Rats and Ageing Rat Model. Sci Rep ; 9(1): 7941, 2019 May 28.

4.  Patel DP, Schenk JM, Darke A, Myers JB, Brant WO, Hotaling JM. Non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) use is not associated with erectile dysfunction risk: results from the Prostate Cancer Prevention Trial. BJU Int. 2016 Mar;117(3):500-6.

5.  Tao Li, MD, Changjing Wu, MD, Fudong Fu, MD, Feng Qin, MD,a Qiang Wei, MD, Jiuhong Yuan, MD Association between use of aspirin or non-aspirin non-steroidal anti-inflammatory drugs and erectile dysfunction A systematic review Medicine (Baltimore). 2018 Jul; 97(28)

6.  https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_aszpirin-megov_minket_a_sztroktol.htm

7.  https://www.tenyek-tevhitek.hu/a_fajdalomcsillapitas_veszelyei.htm

2020-02-21T12:00:49+00:00 Szabadon elérhető|
error: