Tesztoszteron szintek – Normális vagy optimális?

A tesztoszteron a férfiak számára egy létfontosságú hormon. A jó egészség és életöröm forrása. A férfi tesztoszteron nélkül olyan, mint egy autó üzemanyag nélkül.

Kezdjük egy történettel…

Egy férfi elmegy az urológushoz és a következőket mondja:

  • – Doktor Úr! Úgy érzem csökkent a szexuális vágyam, az erekcióm erőssége, az izomtömegem, fáradtnak, gyengének érzem magam.

Az orvos megvizsgálja és elküldi a pácienst vérvételre, ahol többek között a tesztoszteron szintet is ellenőrzik, hátha ez áll a probléma hátterében. Később a férfi az elkészült leletekkel ismét felkeresi az orvost és átadja neki a vizsgálat eredményét, aki alaposan szemügyre véve azt, így válaszol:

  • – A laborleletek teljesen normálisak, a tesztoszteron értékei is a megfelelő tartományban vannak, így emiatt nem kell aggódnia!

Valószínűleg ezután ellátja majd a férfit jó tanácsokkal pl: ne stresszeljen, mozogjon rendszeresen, étkezzen egészségesen, ha nincs barátnője, szerezzen be egyet, ha van, foglalkozzon vele többet, és ne figyelgesse magát. Esetleg felír egy potencianövelő gyógyszert.

Főhősünk válaszokkal a tarsolyában azzal a biztos tudattal tér haza az otthonába, hogy a tesztoszteron szintje tökéletes, tesztoszteron növelő megoldásokra nincs szüksége és a problémákat máshol kell keresni. (Ami részben természetesen igaz lehet, hiszen a T szintet számos dolog befolyásolhatja.) Lehet, hogy kiváltja majd a potencianövelő gyógyszert, amellyel esetleg bekerül egy mókuskerékbe, a problémája viszont megoldatlan marad.

Nos, bár a történet kitalált, nagy valószínűséggel a valóságban is lejátszódott már jó néhányszor ez a jelenet és nem véletlenül írtam le. Az egyik legfontosabb kérdés ebben a fejezetben:

Mi a normális tesztoszteron szint ma Magyarországon?

Az elmúlt években számos referencia tartománnyal találkozhattál, íme, néhány:

Teljes tesztoszteron
9,4  –  33,5   nmol/l
9,9  –  27,8   nmol/l
9,08  –  55,22 nmol/l
5,54  –  25,17  nmol/l
 300  –  800    ng/dl

Az orvosok többsége minden esetben a tól-ig tartományt figyeli, tehát a 4. esetben egy 6 nmol/l érték is normálisnak tekinthető.

Nézzük meg külföldön mi a helyzet?

Általában ng/dl – ben adják meg az értékeket. A most következő határértékek a Labcorp ill. a Quest Laboratories által meghatározott adatokat tükrözi, de ezek jól behatárolják az általánosan alkalmazott tartományokat.

  • Megjegyzés: a referencia értéket folyamatosan változtatják, ahogy ez itthon is jól megfigyelhető. Ebből kifolyólag ezek csak támpontok, de a lényegen nem változtat, ahogy a cikk későbbi részéből is kiderül:

Labcorp:
2010: 241 – 827 ng/dl
2016: 348 – 1197 ng/dl

Quest laboratories:
2010: 260 – 1000 ng/dl
2016: 250 – 1100 ng/dl

Világos minden, most már tisztában vagy azzal, mely tesztoszteron értékek megfelelőek a  számodra, nem igaz?

NEM!

A legfontosabb: Felejtsd el azt az idejétmúlt gondolkodást, hogy a referencia értéken belüli eredmények esetén minden rendben van.

A szervezet megfelelő működéséhez optimális tesztoszteron szintre van szükség!

Nem egy vézna normál értékre amely lehet, hogy csak arra lesz elegendő, hogy megtapasztald a herezsugorodás, péniszcsökkenés csodáját, vagy szembesülj az alacsony T szintből adódó cukorbetegség, elhízás, szív és érrendszeri problémák vagy a csontritkulás kockázatával esetleg első jeleivel.

Jó hír, hogy vannak szakemberek akik nem csak a határértékeket figyelik, és tisztában vannak az alacsony T szintből eredő kockázatokkal.

A jó viszonyítási alapokhoz ismernünk kell a váltószámokat:

nmol/l x 29,4 = ng/dl
ng/dl x 0,034 = nmol/l

Vegyünk most egy átlagos határértéket: 250 – 1000 ng/dl = 8,5 – 34 nmol/l

Egy 8,5 – ös érték mellett, már nem kell csodálkozni azon, ha a tesztoszteron hiányos tünetek megjelennek. Amennyiben a 2016 – os Labcorp értéket vesszük alapul, akkor az alsó határvonal 11,8 nmol/l -nél húzódik!!! Ebben az esetben a tesztoszteron szint növelése elsődleges feladattá kell váljon minden férfi számára. Ez pedig nem merülhet ki abban, hogy az első utadba kerülő tesztoszteron fokozó készítményt megvásárolod.

Mi az optimális szint?

Különböző szexuális egészséggel foglalkozó internetes honlapokon, gyakran említésre kerül a 17 nmol / l -es határérték. A visszajelzések általában azt mutatják, hogy az erekciós problémák általában ennek a szintnek az elesése után kezdenek megjelenni.

Ne ragadjunk le a szexualitás talaján, más irányból is érkezik megerősítés, ami legalább ennyire fontos.

  • 2011-ben közzétett tanulmányban, 2416 (69-81 év) férfi tesztoszteron szintjét hasonlították össze. Azok a férfiak akik magasabb értékkel rendelkeztek, ott a cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás gyakorisága csökkent. Az 5 éves követéses vizsgálat kimutatta, hogy 550 ng/dl tesztoszteron szint felett, 30% – kal kevesebb volt a kardiovaszkuláris megbetegedések aránya. Viszont 550 ng/dl alatt, már nőtt a szív és érrendszeri kockázat. Az 550 – es érték, 18,7 nmol/L -nek felel meg.

A fentiek alapján talán kijelenthetjük, hogy nagyjából 17 nmol/l a minimum, hogy elmondhasd, optimális a tesztoszteron szintem. A cél az, hogy az optimális határértékeken belül is próbálj a felső tartományhoz közelíteni.

Mit nyersz ezzel?

Megnövekedett szexuális vágy, energia, izomtömeg, csökkent testzsír, javuló kognitív funkciók és koncentrációs képesség, önbizalom, megváltom a világot optimizmus és lendület, javuló anyagcsere és kardiovaszkuláris funkciók, stb.

Néhány észrevétel a cikk végére

1.   Amennyiben a tüneteid alapján szükségét érzed, nézesd meg a tesztoszteron szintedet.

2.  Reggel a legmagasabb a tesztoszteron szint, a vérvétel általában ekkor történik. Estig viszont folyamatosan csökken a szintje, amelynek mértékét az életviteled és életkorod is nagymértékben befolyásol. (Természetesen a legjobb megoldás az lenne, ha a nap folyamán többször mért értékeknek vennénk az átlagát.)

3.  Ne keseredj el, ha alacsonyabb az eredmény a vártnál. A tesztoszteron szint állandóan változik. Stressz, betegség, alváshiány, szerelem, munkahelyi sikerek vagy kudarcok, tél – nyár, mind fontos befolyásoló tényezők lehetnek, amelyek akár 50%-kal is megváltoztathatják az értéket pozitív vagy negatív irányba. Tehát egy vizsgálati eredményből ne vonj le végső következtetést.

4. Valaki alacsony tesztoszteron szint mellett is tökéletes szexuális egészségnek és potenciának örvend, míg más esetleg magasabb szint mellett is problémákkal küszködik. Nincs egyetlen klisé, ami minden férfira alkalmazható, ezt mindig tartsd szem előtt.

5.  A T szint az életkorral változik, folyamatosan csökken. Az értékeknél ezt sem hagyhatod figyelmen kívül (bár, ez megtervezett életmóddal és egy kis szerencsével talán kiküszöbölhető).

Fejlődni szeretnél vagy csak úgy olvasgatni a témában?

Vannak férfiak, akik igyekeznek elérni az őket érdeklő területen a teljesítőképességük maximumát, ezért folyamatosan képzik magukat. Mások egy adott problémára keresnek használható információkat. Ugyanakkor van egy közös pont. Ha látnak lehetőséget a fejlődésre, gyógyulásra, megragadják. Amennyiben Te ilyen típus vagy, akkor a következő ajánlat Neked szól. Kattints ide a részletekért.

1.  www.labcorp.com

2.  www.questdiagnostics.com

3.  A cikkben szereplő magyar referencia tartományok az elmúlt évek vérvételi laboratóriumainak adatait tükrözi.

4.  Ohlsson C, Barrett-Connor E, Bhasin S, et al. High serum testosterone is associated with reduced risk of cardiovascular events in elderly men. J Am Coll Cardiol. 2011 Oct 11;58(16):1674-81.

2020-09-10T14:59:16+00:00
error: