Tesztoszteron szintek – Normális vagy optimális?

A tesztoszteron a férfiak számára egy létfontosságú hormon. A jó egészség és életöröm forrása. A férfi tesztoszteron nélkül olyan, mint egy autó üzemanyag nélkül.

Kezdjük egy történettel…

Egy férfi elmegy az urológushoz és a következőket mondja:

  • – Doktor Úr! Úgy érzem csökkent a szexuális vágyam, az erekcióm erőssége, az izomtömegem, fáradtnak, gyengének érzem magam.

Az orvos megvizsgálja és elküldi a pácienst vérvételre, ahol többek között a tesztoszteron szintet is ellenőrzik, hátha ez áll a probléma hátterében. Később a férfi az elkészült leletekkel ismét felkeresi az orvost és átadja neki a vizsgálat eredményét, aki alaposan szemügyre véve azt, így válaszol:

  • – A laborleletek teljesen normálisak, a tesztoszteron értékei is a megfelelő tartományban vannak, így emiatt nem kell aggódnia!

Valószínűleg ezután ellátja majd a férfit jó tanácsokkal pl: ne stresszeljen, mozogjon rendszeresen, étkezzen egészségesen, ha nincs barátnője, szerezzen be egyet, ha van, foglalkozzon vele többet, és ne figyelgesse magát. Esetleg felír egy potencianövelő gyógyszert.

Főhősünk válaszokkal a tarsolyában azzal a biztos tudattal tér haza az otthonába, hogy a tesztoszteron szintje tökéletes, tesztoszteron növelő megoldásokra nincs szüksége és a problémákat máshol kell keresni. (Ami részben természetesen igaz lehet, hiszen a T szintet számos dolog befolyásolhatja.) Lehet, hogy kiváltja majd a potencianövelő gyógyszert, amellyel esetleg bekerül egy mókuskerékbe, a problémája viszont megoldatlan marad.

Nos, bár a történet kitalált, nagy valószínűséggel a valóságban is lejátszódott már jó néhányszor ez a jelenet és nem véletlenül írtam le. Az egyik legfontosabb kérdés ebben a fejezetben:

Mi a normális tesztoszteron szint ma Magyarországon?

Az elmúlt években számos referencia tartománnyal találkozhattál, íme, néhány:

Teljes tesztoszteron
9,4  –  33,5   nmol/l
9,9  –  27,8   nmol/l
9,08  –  55,22 nmol/l
5,54  –  25,17  nmol/l
 300  –  800    ng/dl

Az orvosok többsége minden esetben a tól-ig tartományt figyeli, tehát a 4. esetben egy 6 nmol/l érték is normálisnak tekinthető.

Nézzük meg külföldön mi a helyzet?

Általában ng/dl – ben adják meg az értékeket. A most következő határértékek a Labcorp ill. a Quest Laboratories által meghatározott adatokat tükrözi, de ezek jól behatárolják az általánosan alkalmazott tartományokat.

  • Megjegyzés: a referencia értéket folyamatosan változtatják, ahogy ez itthon is jól megfigyelhető. Ebből kifolyólag ezek csak támpontok, de a lényegen nem változtat, ahogy a cikk későbbi részéből is kiderül:

Labcorp:
2010: 241 – 827 ng/dl
2016: 348 – 1197 ng/dl

Quest laboratories:
2010: 260 – 1000 ng/dl
2016: 250 – 1100 ng/dl

Világos minden, most már tisztában vagy azzal, mely tesztoszteron értékek megfelelőek a  számodra, nem igaz?

NEM!

A legfontosabb: Felejtsd el azt az idejétmúlt gondolkodást, hogy a referencia értéken belüli eredmények esetén minden rendben van.

A szervezet megfelelő működéséhez optimális tesztoszteron szintre van szükség!

Nem egy vézna normál értékre amely lehet, hogy csak arra lesz elegendő, hogy megtapasztald a herezsugorodás, péniszcsökkenés csodáját, vagy szembesülj az alacsony T szintből adódó cukorbetegség, elhízás, szív és érrendszeri problémák vagy a csontritkulás kockázatával esetleg első jeleivel.

Jó hír, hogy vannak szakemberek akik nem csak a határértékeket figyelik, és tisztában vannak az alacsony T szintből eredő kockázatokkal.

A jó viszonyítási alapokhoz ismernünk kell a váltószámokat:

nmol/l x 29,4 = ng/dl
ng/dl x 0,034 = nmol/l

Vegyünk most egy átlagos határértéket: 250 – 1000 ng/dl = 8,5 – 34 nmol/l

Egy 8,5 – ös érték mellett, már nem kell csodálkozni azon, ha a tesztoszteron hiányos tünetek megjelennek. Ebben az esetben a tesztoszteron szint növelése elsődleges feladattá kell váljon minden férfi számára. Ez pedig nem merülhet ki abban, hogy az első utadba kerülő tesztoszteron fokozó készítményt megvásárolod.

Mi az optimális szint?

E tekintetben viszonylag egységesek a vélemények…

A  teljes cikk regisztráció után érhető el.

Amennyiben szeretnéd megismerni milyen tényezők befolyásolhatják a tesztoszteron szintedet, valamint a szex fontos része az életednek és tenni is akarsz azért, hogy ez sokáig így maradjon, akkor a Férfi Portál Neked szól!

2019-05-01T11:46:22+00:00
error: