Vigor – Több, mint potencianövelés

Míg fiatalon a merevedési zavar hátterében legtöbbször lámpaláz, stressz, lelki okok és egyéb tényezők húzódnak meg leginkább, addig 30 felett már a hormonrendszer és keringés veszi át a staféta botot.

Az erekciós problémák előfordulása ettől a pillanattól kezdve erőteljes lendületet vesz és elérkezik addig a pontig, amikor megjelenik a korábbi cikkben ismertetett 40/40 – es szabály.

Mi lehet ennek a drasztikus emelkedésnek az oka?

A kor előrehaladtával számos tényező kibillen az egyensúlyi állapotából, beleértve a tesztoszteron szintet is. Ugyanakkor van egy kevésbé hangoztatott tény, amelyet gyakran megemlítenek az orvosok. Az erekciós nehézségek jelentős százalékánál,  keringési probléma áll a háttérben. Ahogy mondani szokták:

A merevedési zavar, az érbetegség első klinikai megnyilvánulása!

Valljuk be őszintén, azért ez elég rosszul hangzik. Nézzük, hogy lehet ezt könnyedén összehozni. Mire eléred a 30-at, a tested nitrogén-monoxid termelő képessége 80% -ra esik vissza. Negyven évesen már csak fele annyit termel, mint 20 éves korodban és a távoli jövő se biztatóbb.

A tesztoszteron szint csökkenése, magas vérnyomás, elhízás, inzulin rezisztencia, stressz, dohányzás és megannyi gubbasztó rémség egyik kevésbé szimpatikus jellemvonása az, hogy károsítja az érfalakat. Miért pont az erekciós teljesítmény az egyik legjobb visszajelzés arról, hogy az érrendszered több figyelmet érdemel?

Érrendszer gyorstalpaló

A nitrogén-monoxid indítja el azt a mechanizmust, amelynek hatására a pénisz barlangos testeinek simaizomzata ellazul, megnövelve a beáramló vérmennyiséget, létrehozva az erőteljes erekciót.

Amennyiben károsodik az érfal, elindul egy érelmeszesedési folyamat, ott a nitrogén-monoxid képződés is erőteljesen lecsökken. Míg egy nagyobb átmérőjű artéria (pl. comb artéria) esetében egy kisebb plakk lerakódás az érfalban nem okoz tünetet, addig ugyanaz a mennyiség egy apró 1 – 2 mm átmérőjű ér esetében (pl. ami a péniszben is található) már elegendő ahhoz, hogy gátolja a megfelelő véráramlást és szabotálja az éjszakára vonatkozó terveidet a pároddal.

Artéria Átmérő  Tünetek megjelenése (50%-os elzáródás esetén)
Pénisz 1 – 2 mm Merevedési zavar
Koszorúér 3 – 4 mm Ischaemiás szívbetegség (leggyakoribb tünet: mellkasi fájdalom)
Elülső nyaki verőér 5 – 6 mm TIA, Stroke
Comb artéria 7 – 8 mm Periférfiás érbetegség (pl. sántítás)

Mit lehet tenni?

A rendszeres testmozgás, megfelelő táplálkozás, stressz kezelési módszerek alkalmazása nagymértékben befolyásolni tudja az egész test érrendszerének, keringésének állapotát, beleértve a nitrogén-monoxid termelést is.

Amikor úgy érzed elérted a határaidat és a potencia növelése tekintetében ennél többre van szükség, akkor jönnek képbe azok a táplálék-kiegészítők, amelyek célzottan erősítik az érfal szerkezetét vagy/és növelik az erek endothel sejtjeinek nitrogén-monoxid termelő hatásfokát.

Vigor – Erőteljes tudományos háttérrel

A Siema Vital Kft. által gyártott és forgalmazott termék, olyan válogatott hatóanyagok kombinációja, amelyet érdemes egy picit jobban kielemezni. Nézzük, mit mutatnak a kutatási eredmények az összetevőkkel kapcsolatban.

Az jól látszik, hogy a Vigor esetében a pycnogenol, arginin és citrullin összetevő áll a fókuszban.  Az Arginin + pycnogenol = Tartós erekció cikkben, már megismerhetted, milyen bámulatos eredményekre képes ez a kombináció. Amennyiben még nem regisztráltál weboldalunkra, íme az egyik érdekes kísérlet. Erekciós problémával küzdő férfiakat kezeltek arginin, majd később arginin + pycnogenol kombinációval. Az eredményt az alábbi ábra demonstrálja (további részletek a Arginin + pycnogenol = Tartós erekció cikkben olvasható):

A kísérletekben alkalmazott nagy dózisú arginin helyett, a Vigorban megosztva található az arginin és citrullin aminosav. Miért lehet érdekes ez a megoldás? Mindjárt kiderül…

Fő hatóanyagok

  • Arginin: Aminosav, amely a nitrogén-monoxid előállítás egyik fontos alapanyaga. Alkalmazásával javul a véráramlás az egész szervezetben. Az L arginin potencia kapcsolatát számos cikkben megemlítik.  A hatása és népszerűsége vitathatatlan,  de az erekciós funkciók javításának tekintetében, csak a pycnogenollal együtt tud kiteljesedni.

  • Citrullin: Aminosav, azonos dózis mellett hasonló mértékben vagy jobban megemeli az arginin szintet, mint maga az arginin. Erekciós zavarral kapcsolatos tanulmányokban, önmagában is bizonyítani tudta hatékonyságát. Állatkísérletben a citrullin erőteljesebben és tartósabban növelte a nitrogén-monoxid szintet, ugyanakkor a két aminosav kombinációja szignifikánsan jobb eredményt nyújtott, mint az arginin vagy a citrullin önmagában.

  • Pycnogenol: A Pycnogenol a francia tengerparti fenyő (Pinus maritima) kérgének kivonata. Fokozza az erek endothel sejtjeinek nitrogén-oxid szintáz enzim aktivitását, ezáltal a szervezet több nitrogén-monoxid előállítására képes. Több tanulmányban bizonyította, hogy argininnel kombinálva erőteljesen javítja az erekciós funkciókat. A pycnogenol fokozza a véráramlást, erősíti a kollagén (ezáltal az érfal) szerkezetét és a vércukor csökkentő hatása is figyelemre méltó. Ezek mind lényeges szempontok, ha az erekciós funkció megőrzése vagy erősítése a cél.

További hatóanyagok

  • Cink: Növeli a tesztoszteron szintet és javítja termékenységi paramétereket. Szükséges az egészséges érrendszer szerkezetének és működésének fenntartásához.

  • Szelén: Erőteljes antioxidáns. Jótékonyan befolyásolhatja a spermaszámot, a spermiumok mozgékonyságát és morfológiáját. Fokozhatja a tesztoszteron mennyiségét a szervezetben.

  • Ashwagandha: Adaptogén gyógynövény. Csökkenti a stresszt, a szorongásos tüneteket és az ennek következtében megemelkedett kortizol mennyiségét. Megfelelő dózisban növeli a tesztoszteron szintet és javítja a termékenységi mutatókat.

Végszó

A Vigor egy komplex készítmény, amely elsősorban az érrendszer NO termelésének fokozásával javíthatja az erekció elérésének és fenntartásának idejét. A gyártó cég elsősorban 40 éves kortól ajánlja a terméket, amikor a nitrogén-monoxid termelés már látványosan lecsökken. Véleményem szerint a 20-as korosztály is nyugodtan kipróbálhatja. Miért?

A stressz, dohányzás, zsírban/olajban gazdag étkezés szintén gátolhatja az erek tágulási képességét (10 – 20% – kal) és ezek kortól független tényezők.

Az egyik arginin/pycnogenol vizsgálatban a merevedési zavarral küzdő férfiak, akiknek 92% -a nyerte vissza “állóképességét”,  a 25 – 45 éves korosztályt képviselték. Tehát a jobb teljesítmény elérése vagy a külső tényezőkre való érzékenység is indokolttá teheti az alkalmazását egy húszon évesnek is.

Aki kezdetnek csak a pycnogenolt szeretné kipróbálni vagy erősíteni akarja a Vigor hatását, ott a Flavogard jelenthet további lehetőséget. A Vigor és Flavogard termék megvásárolható a bioboltokban vagy a gyártó weboldalán keresztül itt.

További részletes információ a Vigor ill. Flavogard  weboldalán olvasható.

1.  Klotz T, Mathers MJ, Braun M, Bloch W, Engelmann U. Effectiveness of oral L-arginine in first-line treatment of erectile dysfunction in a controlled crossover study. Urol Int. 1999;63(4):220-3.

2.  Chen J, Wollman Y, Chernichovsky T, Iaina A, Sofer M, Matzkin H. Effect of oral administration of high-dose nitric oxide donor L-arginine in men with organic erectile dysfunction: results of a double-blind, randomized, placebo-controlled study. BJU Int. 1999 Feb;83(3):269-73.

3.  Cormio L, De Siati M, Lorusso F, Selvaggio O, Mirabella L, Sanguedolce F, Carrieri G. Oral L-citrulline supplementation improves erection hardness in men with mild erectile dysfunction. Urology. 2011 Jan;77(1):119-22.

4.  Shiota A, Hotta Y, Kataoka T, Morita M, Maeda Y, Kimura K. Oral L-citrulline supplementation improves erectile function in rats with acute arteriogenic erectile dysfunction. J Sex Med. 2013 Oct;10(10):2423-9.

5.  Hotta Y, Shiota A, Kataoka T, Motonari M, Maeda Y, Morita M, Kimura K. Oral L-citrulline supplementation improves erectile function and penile structure in castrated rats. Int J Urol. 2014 Jun;21(6):608-12

6.  Morita M, Hayashi T, Ochiai M, Maeda M, Yamaguchi T, Ina K, Kuzuya M. Oral supplementation with a combination of L-citrulline and L-arginine rapidly increases plasma L-arginine concentration and enhances NO bioavailability. Biochem Biophys Res Commun. 2014 Nov 7;454(1):53-7.

7.  Safarinejad MR, Safarinejad S. Efficacy of selenium and/or N-acetyl-cysteine for improving semen parameters in infertile men: a double-blind, placebo controlled, randomized study. J Urol. 2009 Feb;181(2):741-51.

8.  Oluboyo AO, Adijeh RU, Onyenekwe CC, Oluboyo BO, Mbaeri TC, Odiegwu CN, Chukwuma GO, Onwuasoanya UF. Relationship between serum levels of testosterone, zinc and selenium in infertile males attending fertility clinic in Nnewi, south east Nigeria. Afr J Med Med Sci. 2012 Dec;41 Suppl:51-4.

9.  Scott R, MacPherson A, Yates RW, Hussain B, Dixon J. The effect of oral selenium supplementation on human sperm motility. Br J Urol. 1998 Jul;82(1):76-80.

10.  Akinloye O, Arowojolu AO, Shittu OB, Adejuwon CA, Osotimehin B. Selenium status of idiopathic infertile Nigerian males. Biol Trace Elem Res. 2005 Apr;104(1):9-18.

11.  Hennig B, Meerarani P, Toborek M, McClain CJ. Antioxidant-like properties of zinc in activated endothelial cells. J Am Coll Nutr. 1999 Apr;18(2):152-8.

12.  Meerarani P, Ramadass P, Toborek M, Bauer HC, Bauer H, Hennig B. Zinc protects against apoptosis of endothelial cells induced by linoleic acid and tumor necrosis factor alpha. Am J Clin Nutr. 2000 Jan;71(1):81-7.

13.  Kilic M, Baltaci AK, Gunay M, Gökbel H, Okudan N, Cicioglu I. The effect of exhaustion exercise on thyroid hormones and testosterone levels of elite athletes receiving oral zinc. Neuro Endocrinol Lett. 2006 Feb-Apr;27(1-2):247-52.

14.  Kusleikaite M, Stonkus S, Kusleika S. The effect of zinc on endothelium-dependent relaxation of blood-vessels and on the ultrastructure of endothelial cells under immobilization stress. J Trace Elem Med Biol. 2003;17(3):193-8

15.  Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996 May;12(5):344-8.

16.  Zhao J, Dong X, Hu X, Long Z, Wang L, Liu Q, Sun B, Wang Q, Wu Q, Li L. Zinc levels in seminal plasma and their correlation with male infertility: A systematic review and meta-analysis. Sci Rep. 2016 Mar 2;6:22386.

17.  Chandrasekhar K, Kapoor J, Anishetty S. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Indian J Psychol Med. 2012 Jul;34(3):255-62.

18.  Mahdi AA, Shukla KK, Ahmad MK, Rajender S, Shankhwar SN, Singh V, Dalela D. Withania somnifera Improves Semen Quality in Stress-Related Male Fertility. Evid Based Complement Alternat Med. 2009 Sep 29

19.  Ahmad MK, Mahdi AA, Shukla KK, Islam N, Rajender S, Madhukar D, Shankhwar SN, Ahmad S. Withania somnifera improves semen quality by regulating reproductive hormone levels and oxidative stress in seminal plasma of infertile males. Fertil Steril. 2010 Aug;94(3):989-96.

20.  Ambiye VR, Langade D, Dongre S, Aptikar P, Kulkarni M, Dongre A. Clinical Evaluation of the Spermatogenic Activity of the Root Extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in Oligospermic Males: A Pilot Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:571420.

21.  Nikolova V, Stanislavov R, Vatev I, Nalbanski B, Pŭnevska M. Sperm parameters in male idiopathic infertility after treatment with prelox Akush Ginekol (Sofiia). 2007;46(5):7-12.

22.  Stanislavov R, Nikolova V. Treatment of erectile dysfunction with pycnogenol and L-arginine. J Sex Marital Ther. 2003 May-Jun;29(3):207-13

23.  Roseff SJ. Improvement in sperm quality and function with French maritime pine tree bark extract. J Reprod Med. 2002 Oct;47(10):821-4.

24.  Stanislavov R, Nikolova V, Rohdewald P. Improvement of erectile function with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover trial. Int J Impot Res. 2008 Mar-Apr;20(2):173-80. Epub 2007 Aug 16.

25.  Ledda A, Belcaro G, Cesarone MR, Dugall M, Schönlau F. Investigation of a complex plant extract for mild to moderate erectile dysfunction in a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-arm study. BJU Int. 2010 Oct;106(7):1030-3. doi: 10.1111/j.1464-410X.2010.09213.x. Epub 2010 Feb 22.

26.  Stanislavov R, Nikolova V, Rohdewald P. Improvement of seminal parameters with Prelox: a randomized, double-blind, placebo-controlled, cross-over trial. Phytother Res. 2009 Mar;23(3):297-302. doi: 10.1002/ptr.2592.

27.  Lamm S. Prelox® for improvement of Erectile Quality European Endocrinology 1: 70–74, 2009

28.  Lamm S, Schönlau F, Rohdewald P. Prelox® for improvement of erectile function: A review European Bulletin of Drug Research, 11: 29-37, 2003

29.  Enseleit F, Sudano I, Périat D, Winnik S, Wolfrum M, Flammer AJ, Fröhlich GM, Kaiser P, Hirt A, Haile SR, Krasniqi N, Matter CM, Uhlenhut K, Högger P, Neidhart M, Lüscher TF, Ruschitzka F, Noll G. Effects of Pycnogenol on endothelial function in patients with stable coronary artery disease: a double-blind, randomized, placebo-controlled, cross-over study. Eur Heart J. 2012 Jul;33(13):1589-97.

30.  Nishioka K, Hidaka T, Nakamura S, Umemura T, Jitsuiki D, Soga J, Goto C, Chayama K, Yoshizumi M, Higashi Y. Pycnogenol, French maritime pine bark extract, augments endothelium-dependent vasodilation in humans. Hypertens Res. 2007 Sep;30(9):775-80.

31.  Marini A, Grether-Beck S, Jaenicke T, Weber M, Burki C, Formann P, Brenden H, Schönlau F, Krutmann J. Pycnogenol® effects on skin elasticity and hydration coincide with increased gene expressions of collagen type I and hyaluronic acid synthase in women. Skin Pharmacol Physiol. 2012;25(2):86-92

32.  Liu X et al. French maritime pine bark extract Pycnogenol® dose-dependently lowers glucose in type II diabetes patients. Diabetes Care 27: 839, 2004.

Fejlődni szeretnél vagy csak úgy olvasgatni a témában?

Vannak férfiak, akik igyekeznek elérni az őket érdeklő területen a teljesítőképességük maximumát, ezért folyamatosan képzik magukat. Mások egy adott problémára keresnek használható információkat. Ugyanakkor van egy közös pont. Ha látnak lehetőséget a fejlődésre, gyógyulásra, megragadják. Amennyiben Te ilyen típus vagy, akkor a következő ajánlat Neked szól. Kattints ide a részletekért.

2020-08-24T09:50:40+00:00
error: